Det goda livet

Med gott sällskap och stora förhoppningar tog vi fredagen ledigt från jobbet och åkte mot Söderköping där vi skulle borda M/Y Diana för en tredagars tur med Strömma Kanalbolag på Göta kanal. Enligt utsago ska turen kantas av strandhugg, avslappning och god mat och med facit i hand höll vad som lovades.

Turen, som heter "Det goda livet", går mellan Söderköping och Töreboda (eller vice versa) och innefattar två nätter i båtens mycket små, men funktionella hytter. Däremellan serveras god mat och dryck och gott om möjligheter att se Göta Kanal både från vattnet och från land.



Som grädde på moset fanns representanter från Mackmyra och Janake på plats, och vi fick ta del av deras sortiment och kunskap. Janake berättade om deras cognac och Mackmyra gav en intressant och utförlig lektion i whisky, framför allt deras sortiment på fat. Vi sniffade och snurrade. Smakade och spottade. Mycket spännande och nog blev man lite sugen på ett sherry-fat...



Från det lilla köket på undre däck levererades läckerhet efter läckerhet. Bland favoriterna hör bl.a. Rökt sik från Vättern med sauce verte, kapris och äppelsallad, Västerbottenpaj med tomatsallad och sidfläsk, Hjortronparfait med knäcksegel, Kokt rimmad oxbringa med rostade rotfrukter och grovkorning senapssås med riven pepparrot. Och inte minst Lättrökt skivat ankbröst med klosterostboll rullad i pinjenötter. Otroligt gott och skilckligt av det mycket platsbegränsade köket.



Självklart hade vi önskat att vi hade vädergudarna mer på vår sida, men det fanns ändå en stor charm i det dimhöljda höstlandskapet som långsamt gled förbi, och på det hela taget är vi otroligt nöjda med resan, och att efter många års prat om att ta en tur på Göta Kanal äntligen ha fått tummen ur.

Nästa gång blir det nog på cykel, och med fokus på de fantastiska gårdar och gästgiveri som ligger längs kanalen.

Alla foton ©2010 Rikke Lind - bilderna får inte användas utan upphovsmannens uttryckliga godkännande.

RSS 2.0