69:an bäst!

Mitt testbröd #69 tar hem priset som godaste bröd hittills. Jag har från början utgått från ett generiskt grundrecept som jag varierat i oändlighet (iallfall fram tills nu 69 olika varianter) och nu tycker jag att det blev riktigt bra. Inte för att jag kommer att sluta experimentera, men jag lägger upp receptet här så jag kan tvinga Ulrika och min syster att baka det, så jag får ett utlåtande från henne också.

Fänkålsbröd enligt testrecept #69

Fånkålsbröd:

300 g rumstemp vatten
1/4 pkt jäst
2 msk mörkt muscavadosocker
60 g havregryn
1 tsk mald fänkål
330 g vetemjöl
1 rågad tsk salt

Jag körde degen på halvfart i 12 minuter (efter 8 minuter börjar den släppa kanterna och runt 12 minuter är den blank och smidig). Sen fick den vila i bunken 30 min för att sedan vrängas några gånger på mjölat bakbord. Jäs i korg 60 min och sedan grädda (ångad ugn) 8min/250 grader + 10min/150 grader.

Bak med resultat!

Min sambo är helt övertygad om att det saknas skruvar hos mig! Jag för bok över mitt bakande med recept och resultat och efter idogt bakade börjar det äntligen ge tydliga resultat. Nu har jag ett "standardbröd" som jag lyckas med de allra flesta gångerna jag försöker, och jag varierar det med små skillnader för att se hur brödet ändrat i smak och karaktär.

Gott bröd på havregryn och fänkål

De senaste gångerna har jag använt kraftigt bryggt thé som degvätska, haft ungefär 20% havregryn (av totala mjölvikten), kryddat med fänkål och dessutom kört farinsocker som jäst-godis. Det blir ett mustigt bröd med en väldigt svag lakritston och passar grymt bra till långfrukosten på helgerna.

RSS 2.0