Baguette på vetepoolish

Det där med poolish kanske inte är så tokigt? Jag vill testa mer och gjorde häromdagen ett bröd som senare blev en baguette. Fördegen fick stå en timme tills det var en hel del små bubblor på ytan. Jag gjorde degen ganska vek och hade i saltet för på slutet av knådningen. Det _gör_ skillnad, så det få bli så på några fler tester.

Just det här brödet stod sedan 3 timmar i kylskåpet, blev burdust utbakat på mjölat bänk och sedan rullad till en baguette. Jag blev förvånad över spänsten i degen. Den jäste sedan 30 min på plåten och gräddades 15 min i 225 grader.Denna gång hade jag bara ett litet ugnsfat med vatten i. Det funkade bättre och blev ett smakrikt och fint bröd! Självklart är brödet som godast när det är nybakat, vilket är en bra ursäkt för att få trycka i sig en skiva extra eller två.

Halstad lax med färskpotatissallad

På vardagkvällarna behöver middagarna oftast vara snabba och enkla att laga, och nu när färskpotatisen kommit finns det så många härliga rätter att laga med de små primörerna.

Färskpotatisen får gärna vara av den mindre modellen. Den både smakar mer och ser roligare ut i salladen. (Kokas med fördel i riktigt salt vatten vartefter den får en hastig avkylning). I den här salladen skar jag också ner lite rödlök, gräslök, gurka, tomat och parmesan.Riktig parmesan! Doftande, skör och kryddig parmesan. Underbart! Till det gjorde jag en enkel dijonvinägrett. Laxen, som hade varit djupfryst, räckte att salta och sockra (!) och låta ligga en stund innan jag halstrade av den på hög värme, och hjälpte till lite med gasolbrännaren. "Jättegott" tyckte vi.

Nybakt: bröd med honung och anis

Test #89 blev ett fint bröd med fin yta, tydliga håligheter och härlig smak. Jag smygstartade degen med 15 min förjäsning och inbilldar mig att det gjorde skillnad. Jag lät också en långpanna stå i botten på ugnen och fyllde på med lite vatten under gräddningen. Säkert bra i teorin, men i praktiken stal den ganska mycket värme så det tricket får vänta tills jag har en varmluftsugn (dvs om 6 månader).Problemet med nybakt bröd är att man gärna goffar i sig halva redan samma kväll, men å andra sidan är det ju ett ganska angenämt problem :-D

RSS 2.0