Bästa restaurangen
Restaurangen
RAW
Roppongi
Göken
Esperia
Döden i grytan
Akki sushi
Grill
Bästa drinkarna
V4 - Söder
Två - Vasastan
Lök och Bar - Söder
RAW - Vasastan
Mellow - Vasastan
Kungsholmen - Kungsholmen
Vampire Lounge - Söder
Bästa hamburgaren
GRILL RUBY - Stockholm
RESTAURANG V4 - Stockholm
TEXAS BURGERS - Stockholm
CHURCH STREET - Gävle
FRÄCKA FRÖKEN - Norrköping
ÖK - Stockholm
Var tycker DU att den bästa hamburgaren står att finna? :-D
Restaurangbesök (från Rikkeracer)
I fredags bakade jag oliv- och lökfocaccia och gjorde en basilikacreme till.
I lördags var jag med Sara på stan och tog först en drink på Reisen. Bra drinklista och duktig personal. S tog en mohito och jag drack en äppeldrink med gin och passionsfrukt. Smarrigt. Sen knallade vi till Mårten Trotzig där S käkade renytterfilé med västerbottensrösti. Jag åt oxfile med polenta och filodegsinbakade primörer. Innan vi knallade hem tog vi varsin dessert på Gondolen, men det kunde jag nog ha varit utan...
I söndags gjorde jag avocado- och laxtartar med chilimarinerade kräftstjärtar. Sen grillade jag focaccian och serverade den till smördegsinbakade laxfiléer och en grillad polentatimbal. Jag spädde ut resterna av basilikacremen och det funkade utmärkt som sås. Nykokt rabarberkräm och jordgubbsglass fick avsluta söndagens frossa.
I onsdags ringde min kompis Peter och vi gick ner runt hörnet där jag tog en hamburgare på MEST. Den var tyvärr söndergrillad och stället luktar desinefktionsmedel. Vi skulle gått till 4 knop istället, men jag ville ju kolla in MEST eftersom jag åker förbi nästan varje dag.
Idag tog jag och Jörgen en fredagslunch på Landet. Deras bröd är värt att dö för! Trevligt att lyxa lite också. Och nu ikväll hag jag grillat mitt mannagrynsbröd som jag gjorde tidigare i veckan. Lite basilika, tomar och vitlök och simsalabim så har man världens enklaste bruschetta och det är ju så gott! Mitt anisbröd står och jäser och jag ska precis lägga på tonfisken på grillen.. Mmmm....
Mat är livet!
Church Street (från Rikkeracer)
Chruch Street = 4
Burgarbesvikelse (från Rikkeracer)
Och självklart måste jag göra en lista över Stockholms bästa hamburgerställen.
Efter en svårslagen inledning med Texas Burgers (Sickla handelskvarter) blev Helens krog (Hornsgatan) en ofantlig besvikelse. En alldeles för hög och kompakt burgare med torr och varmhållen baconkrisp och fantasilösa potatisklyftor fick mig snarare att betänka alternativet som vegan.
Den platsade helt enkelt inte ens på listan.
Istället ser jag fram emot det omtalade Church Street i Gävle (jag vet att det inte ligger i Sthlm men det är fortfarande på försvarbart avstånd för en hamburgarupplevelse utöver det vanliga).
Var finns Stockholms bästa hamburgare enligt dig?
Kryddbröd (från Rikkeracer)
Det börjar faktiskt bli lite ordning på brödet med råg i. Efter ihärdiga försök har jag trixat ihop följande recept:
2,5 dl vatten ca. 20 grader
1/4 pkt jäst
1 msk maltsirap (finns i hälsokostbutiker)
2 msk mörk sirap
2 msk matolja
1 msk japansk soja
100 g grovt rågmjöl
365 g vetemjöl special
1 tsk anis
1/4 tsk kummin
1/4 tsk salt
Blanda vatten och jäst. Stöt kryddorna i mortel och blanda i med vätskan och resten av ingridienserna. Kör i maskin ca 15 min, eller tills degen släpper kanterna. Ha hellre för mycket mjöl och pytsa i vatten än tvärtom.
Låt vila 30 i bunken och kör sen ytterligare en knådning nån minut
Jag jäste brödet i korg i ca 90 min. och det gör stor skillnad mot kortare tid.
Brödet hade fastnat lite i korgen, annars hade det jäst fint.
Grädda 30 min 175 grader (200 från början. Sprutade brödet med lite vatten innan jag satte in det i ugnen).
Det är fortfarande inte som Skansenlimpan men ganska gott ändå. Jag vill fortfarande veta vad det är för slags malt de har i sitt bröd...
Pelikan
Pelikan = 2-