Bästa restaurangen

Om jag får välja går jag helst till:

Restaurangen

RAW

Roppongi

Göken

Esperia

Döden i grytan

Akki sushi

Grill

Bästa drinkarna

Mina favoritdrinkar intas på följande ställen:

V4 - Söder

Två - Vasastan

Lök och Bar - Söder

RAW - Vasastan

Mellow - Vasastan

Kungsholmen
- Kungsholmen

Vampire Lounge
- Söder

Bästa hamburgaren

Bästa hamburgaren hittar man enligt min enkla smak på följande ställen:

GRILL RUBY - Stockholm

RESTAURANG V4 - Stockholm

TEXAS BURGERS - Stockholm

CHURCH STREET
- Gävle

FRÄCKA FRÖKEN
- Norrköping

ÖK
- Stockholm


Var tycker DU att den bästa hamburgaren står att finna? :-D

Restaurangbesök (från Rikkeracer)

Den här veckan har jag haft tillfälle att springa på restauranger i tid och otid och det känns ju som ett ganska angenämt besvär. Det har hur som helst varit en vecka kantad med god mat.
I fredags bakade jag oliv- och lökfocaccia och gjorde en basilikacreme till.

I lördags var jag med Sara på stan och tog först en drink på Reisen. Bra drinklista och duktig personal. S tog en mohito och jag drack en äppeldrink med gin och passionsfrukt. Smarrigt. Sen knallade vi till Mårten Trotzig där S käkade renytterfilé med västerbottensrösti. Jag åt oxfile med polenta och filodegsinbakade primörer. Innan vi knallade hem tog vi varsin dessert på Gondolen, men det kunde jag nog ha varit utan...

I söndags gjorde jag avocado- och laxtartar med chilimarinerade kräftstjärtar. Sen grillade jag focaccian och serverade den till smördegsinbakade laxfiléer och en grillad polentatimbal. Jag spädde ut resterna av basilikacremen och det funkade utmärkt som sås. Nykokt rabarberkräm och jordgubbsglass fick avsluta söndagens frossa.

I onsdags ringde min kompis Peter och vi gick ner runt hörnet där jag tog en hamburgare på MEST. Den var tyvärr söndergrillad och stället luktar desinefktionsmedel. Vi skulle gått till 4 knop istället, men jag ville ju kolla in MEST eftersom jag åker förbi nästan varje dag.

Idag tog jag och Jörgen en fredagslunch på Landet. Deras bröd är värt att dö för! Trevligt att lyxa lite också. Och nu ikväll hag jag grillat mitt mannagrynsbröd som jag gjorde tidigare i veckan. Lite basilika, tomar och vitlök och simsalabim så har man världens enklaste bruschetta och det är ju så gott! Mitt anisbröd står och jäser och jag ska precis lägga på tonfisken på grillen.. Mmmm....

Mat är livet!

Church Street (från Rikkeracer)

I helgen var jag i Gävle och åt på Church street. Jag gjorde iofs annat också. Bodde lite på hotell, träffade lite en arbetskompis, gick lite på stan, var lite på 30-årskalas, men jag hade ju hört så mycket om det där stället så förväntningarna var högt uppskruvade. Jag beställde en jalapenoburgare och Sara tog en chili. Och det var gott helt klart, men om något kanske lite för kompakt burgare. Är det så svårt? Måste genast sätta mig in i, och förfina den uråldriga kinesiska materialkonsten att kirra en juste burgare! Dessutom helt rätt i tiden eftersom det snart är sommar.

Chruch Street = 4

Burgarbesvikelse (från Rikkeracer)

I min massförvirring får jag ibland för mig att göra listor på allt. ALLT!
Och självklart måste jag göra en lista över Stockholms bästa hamburgerställen.
Efter en svårslagen inledning med Texas Burgers (Sickla handelskvarter) blev Helens krog (Hornsgatan) en ofantlig besvikelse. En alldeles för hög och kompakt burgare med torr och varmhållen baconkrisp och fantasilösa potatisklyftor fick mig snarare att betänka alternativet som vegan.

Den platsade helt enkelt inte ens på listan.
Istället ser jag fram emot det omtalade Church Street i Gävle (jag vet att det inte ligger i Sthlm men det är fortfarande på försvarbart avstånd för en hamburgarupplevelse utöver det vanliga).

Var finns Stockholms bästa hamburgare enligt dig?

Kryddbröd (från Rikkeracer)

Det börjar faktiskt bli lite ordning på brödet med råg i. Efter ihärdiga försök har jag trixat ihop följande recept:

2,5 dl vatten ca. 20 grader
1/4 pkt jäst
1 msk maltsirap (finns i hälsokostbutiker)
2 msk mörk sirap
2 msk matolja
1 msk japansk soja
100 g grovt rågmjöl
365 g vetemjöl special
1 tsk anis
1/4 tsk kummin
1/4 tsk salt


Blanda vatten och jäst. Stöt kryddorna i mortel och blanda i med vätskan och resten av ingridienserna. Kör i maskin ca 15 min, eller tills degen släpper kanterna. Ha hellre för mycket mjöl och pytsa i vatten än tvärtom.
Låt vila 30 i bunken och kör sen ytterligare en knådning nån minut
Jag jäste brödet i korg i ca 90 min. och det gör stor skillnad mot kortare tid.
Brödet hade fastnat lite i korgen, annars hade det jäst fint.
Grädda 30 min 175 grader (200 från början. Sprutade brödet med lite vatten innan jag satte in det i ugnen).


Det är fortfarande inte som Skansenlimpan men ganska gott ändå. Jag vill fortfarande veta vad det är för slags malt de har i sitt bröd...


Pelikan

Åt på Pelikan igår. Jag tog majskyckling, P tog pyttipanna och S tog köttbullar. Jag var bara måttligt imponerad och det mesta hade hållts på varmhållning ganska mycket förlänge. Besöket räddades bara av den ganska roliga servitören, men som å andra sidan uppvägdes av den totalt imbecille och därtill flintskallige servitören som bad oss sätta oss ner och vänta på notan, när vi vid det laget hade väntat fördigt för länge sedan.

Pelikan = 2-

RSS 2.0